wah dah bulan 11 dah kiter yer..maknenyer dah lama gler la aku x pandang blog ni..uh uh uh..cbok kot haha..ntah la rase malas je nk update sekarang..pikir byk hal...ni haa ada nk post something untuk korang nk cuba la..ni dah kategori kueh tradisional lah ko..kalau aku org kelantan pgl sekaya je..ntah org luar pgl amende..ni resepi kat bawah yer..nnt aku upload sekali ngan gambar..
ok bahan2..sebelum tu ni loyang aku guna yang x besar n x kecik sgt la..
SEKAYA
bahan untuk bhgn atas:
1 ketul gula melaka yang cam buluh tu
air secawan
5 bj telur
untuk pulut:
2 cwn pulut yang dah rendam lam sejam(dah basuh)
santan 1/2 cawan
garam
cara2:
1. kukus pulut dgn santan..biar santan tu menutupi bhgn atas pulut..jgn byk sgt muak nnt..dan tabur garam..biar shg pulut masak.
2. untuk dapur yg sebelah lg tu yer korang amik ler periuk kecik panaskan seketul gula melaka dgn air sampai ia hancur.
3. dah hancur tu masuk telur dan pukul sampai berbuih..
4.bila pulut dah betul2 masak,kelurkan dr pengukus dan tekan2 sampai padat..bila dah betul2 padat curahkan acuan telur dan gula melaka ke atas dan kukus sampai masak..
5.bila dah masak,sejukkan..potong dan mkn..
Read more >>
ok bahan2..sebelum tu ni loyang aku guna yang x besar n x kecik sgt la..
SEKAYA
bahan untuk bhgn atas:
1 ketul gula melaka yang cam buluh tu
air secawan
5 bj telur
untuk pulut:
2 cwn pulut yang dah rendam lam sejam(dah basuh)
santan 1/2 cawan
garam
cara2:
1. kukus pulut dgn santan..biar santan tu menutupi bhgn atas pulut..jgn byk sgt muak nnt..dan tabur garam..biar shg pulut masak.
2. untuk dapur yg sebelah lg tu yer korang amik ler periuk kecik panaskan seketul gula melaka dgn air sampai ia hancur.
3. dah hancur tu masuk telur dan pukul sampai berbuih..
4.bila pulut dah betul2 masak,kelurkan dr pengukus dan tekan2 sampai padat..bila dah betul2 padat curahkan acuan telur dan gula melaka ke atas dan kukus sampai masak..
5.bila dah masak,sejukkan..potong dan mkn..